Kinderboeken

Kinderboeken


mede gebruikt als inspiratie voor kindertentoonstellingen

Onder Water bij het fort

'Onder Water bij het fort' is een fantasievol leesboek met veel krabbels en vol avonturen. Voor de leeftijd van ca. 8-10 jaar. Twee vrienden bouwen een duikboot en gaan op pad. Dan blijkt dat ze in de tijd kunnen reizen. Zo komen ze terecht in 1916, in de Eerste Wereldoorlog. Ze komen boven in een hele andere wereld. Het land staat onder water, heel veel mannen zijn opeens soldaat geworden en internet bestaat nog niet. En dan heeft iedereen ook nog eens van die rare kleren aan en betalen ze met vreemd geld. Als de hoofdrolspelers op het spoor komen van een geheim dat hééél gevaarlijk is, dan moeten ze dat (met behulp van kinderen uit die tijd, een pratende postduif en andere helpers) ontraadselen om het avontuur tot een goed einde te brengen. Kortom, echt super spannend.

Het speelt af in de Nieuwe Hoillandse Waterlinie.


Uitgeverij Aandacht te Hilversum

Verkoopprijs: 14,95 euro, 256 pg, hardcover, veel zwart/wit illustraties.

Verkrijgbaar via de webshop GooisKunstkabinet.nl of mail ons!

Onder Water in het rampjaar (1672)

Dees en Douwe stellen de boot zo in dat ze meer dan 125.000 dagen achteruitvaren en boven water komen in de Oude Hollandsche Waterlinie, in de zomer van het rampjaar 1672. Daar komen ze terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden terwijl aan de andere kant van het water een vestingstadje is bezet door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV.

Prins Willem III van Oranje heeft van de Nederlandse regering de opdracht gekregen om de veldtocht tegen de Fransen te leiden, maar het Franse leger heeft veel meer soldaten, kanonnen, paarden, geweren en andere spullen. Het Nederlandse leger bestaat gedeeltelijk uit ‘huurlingen’, soldaten die trouw hebben gezworen aan hun eigen kapitein en willen vechten voor iedereen die ze maar wil betalen. En voor de rest uit gewone burgers, die in de grote steden in schutterijen georganiseerd waren en nu naar het kamp zijn gekomen.

In het Nederlandse kamp ontmoeten Dees en Douwe de jonge schutter Arie die voor de paarden in het Nederlandse kamp zorgt, en zijn zusje Aaltje die in de keuken werkt. Om een idee te krijgen waar de Franse soldaten precies zijn en hoe ze het vestingstadje kunnen benaderen, worden tekenaar Korneel, Arie en Douwe op onderzoek gestuurd.

Als ze horen dat de Franse commandant in het vestingstadje een grote kist vol met gouden en zilveren munten heeft, maken ze een plan om die kist te roven en het geld aan de commandant van het Nederlandse kamp te geven.

Om te zorgen dat ze niet opvallen moeten Douwe en Dees zich natuurlijk wel op de juiste manier kleden en zich gedragen als gewone mensen uit de ‘gouden eeuw’.

KInderboeken Onder Water deel I en II, gaan over de Hollandse Waterlinies die in 2022 zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Geschreven en geillustreerd door Elganan Jelsma en Rob Schultheiss. Zij zijn al jaren actief in de kunst- en cultuurwereld en organiseren tentoonstellingen. Er wordt nu gewerkt aan een deel III over de Romeinse Limes.

Kinder Doe Expo Onder Water


Een kindertentoonstelling gebaseerd op het kinderboek Onder Water in het rampjaar. Dees en Douwe komen boven water in de 17de eeuw, in het jaar 1672. Er is een schatkamer, de Zonnekoning, Willem III, postduiven, een strenge winter en de Oude Hollandse Waterlinie.


Andere boeken van andere uitgeversKikker & vriendjes


Dit jaar (2023) staat Kikker in het teken van zijn bedenker Max Velthuijs (22 mei 1923-2005), want het is honderd jaar geleden dat Velthuijs werd geboren.
Kikker is een voorbeeld, brengt actuele kwesties aan bod en is een beetje naïef. Kikker is niet bang en kijkt met een open blik naar de wereld. Kikker heeft heel verschillende vriendjes en ze houden veel van elkaar: Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje. Geen probleem is te groot voor Kikker.

De Waanzinnige Boomhut


Naar aanleiding van de populaire kinderboekenserie De Waanzinnige Boomhut. Inmiddels zijn er al 12 boeken verschenen en bestaat de boomhut uit 156 verdiepingen.

Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is alles mogelijk! En in elk boek komen er 13 verdiepingen bij. Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Voor meer info over de boeken ... kijk op uitgeverij Lannoo, ook voor een leuke kleurplaat.

Uitgeverij Lannoo

De dagboeken van Nurdius Maximus


‘Ooit zal ik de grootste held uit de Romeinse geschiedenis zijn, maar op dit moment schiet dat nog niet zo op…’

Nurdius droomt ervan net zo sterk te zijn als zijn broer Spierus, maar tot nu toe is hij gewoon een slungelige puber die over dingen struikelt. Hij houdt een dagboek bij zodat iedereen later kan lezen hoe hij de grootste held uit de Romeinse geschiedenis werd. En je kunt zeggen wat je wilt, maar overal maakt Nurdius indruk: van Rome tot Pompeï en van Egypte tot de Lage Landen!

De verwoede pogingen van Nurdius Maximus om een held te worden, leiden tot de meest hilarische situaties. In de verhalen zit een heleboel informatie verwerkt over de Romeinen. Over Caesar en over de Romeinse samenleving, maar ook bizarre weetjes, zoals dat de Romeinen hun kleren wasten met urine.

Gerschreven door Tim Collins.

Meer info uitgever: Kinderboeken.nl